Als ondernemer kun je tal van verzekeringen afsluiten voor je bedrijf. Omdat het merendeel van deze verzekeringen niet verplicht is, weet je misschien niet welke je wel en niet af moet sluiten. Maar hoe zit het eigenlijk met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)? De één beweert dat een AOV verplicht is, terwijl de ander volhoudt dat dit niet zo is. In deze tekst lees je hoe het zit.
 

Arbeidsongeschiktheidsverzekering is (nog) niet verplicht

Laten we maar direct met de deur in huis vallen: je bent niet verplicht om je te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid als je een eigen bedrijf hebt. Je kunt er nu dus nog voor kiezen om deze verzekering links te laten liggen. Sluit je deze verzekering niet af? Dan heb je geen recht op een uitkering als je arbeidsongeschikt raakt.

Nu kun je nog kiezen of als ondernemer je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit of niet, maar hier komt verandering in. De verwachting is dat een AOV verplicht wordt met ingang van 1 januari 2027. Op deze datum gaat het nieuwe pensioenakkoord van vakbonden en het kabinet in en hierin is ook een verzekeringsplicht voor zelfstandigen opgenomen.
 

Waarom is een AOV handig?

Met de komst van een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering is iedere werkende Nederlander straks verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Als ondernemer krijg je weliswaar te maken met extra kosten, maar een AOV brengt ook de nodige voordelen met zich mee. Het grootse voordeel is dat je verzekerd bent van inkomsten als je door ziekte of een ongeval langere tijd niet kunt werken. Je hebt dan recht op een maandelijkse uitkering. Dit is ook het geval bij zwangerschap of zorgverlof.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is niet alleen handig vanwege de uitkering. Deze verzekering helpt je namelijk ook bij het voorkomen en beperken van arbeidsongeschiktheid. Op deze manier kun je gezond ondernemen. Daarnaast biedt een AOV uitkomst als je arbeidsongeschikt bent. Een verzekeraar helpt je op een verantwoorde manier te re-integreren, zodat je hopelijk snel weer aan het werk kunt.
 

Verzeker je nu alvast

Heb je momenteel nog geen arbeidsongeschiktheidsverzekering? Dan kun je wachten tot het moment dat een AOV verplicht wordt. Je bespaart zo weliswaar geld, want je betaalt niet iedere maand premie voor deze verzekering. Besef je wel dat hier ook risico’s aan verbonden zijn, want je kunt in de tussentijd arbeidsongeschikt raken. Als je helemaal niet meer kunt werken, moet jij je eigen vermogen aanspreken om rond te kunnen komen. Reden genoeg om nu alvast een AOV af te sluiten als je het ons vraagt.

Wie een arbeidsongeschiktheidsverzekering af wil sluiten, kan een afspraak maken bij een adviseur. Toch is dit niet nodig, want je kunt een AOV Univé online aanvragen. Je doorloopt 5 eenvoudige stappen, waardoor jij je arbeidsongeschiktheidsverzekering binnen 15 minuten afsluit. Je ziet direct hoeveel premie je maandelijks betaalt voor een AOV. Deze premie is aan de hoge kant, maar laat je hier niet door leiden. Het kost je veel meer als je arbeidsongeschikt raakt en hier niet voor verzekerd bent.