Wie een hypotheek afsluit om een woning te kopen gaat een schuld aan. Deze schuld los je stukje bij beetje af door iedere maand een deel van het geleende bedrag terug te betalen. Veel mensen laten de lening de gehele looptijd bij dezelfde bank lopen. Dit is een optie, maar hierdoor kan jouw hypotheek onnodig duur uitvallen. Steeds meer mensen zijn zich hier bewust van. Vandaar dat een hypotheek herfinancieren de laatste jaren steeds populairder is geworden. Ben je benieuwd of dit voor jou ook interessant is? In deze tekst vertellen we je hoe het oversluiten van een hypotheek in zijn werk gaat.

Is oversluiten financieel interessant?
Het oversluiten van je hypotheek kan je een leuke besparing opleveren. Hier willen we direct even een kanttekening bij plaatsen, want het is niet zo dat je altijd geld bespaart door de lening bij een andere bank onder te brengen. Het kan zelfs zo zijn dat je meer gaat betalen als je jouw hypotheek oversluit. Sluit jouw hypotheek daarom nooit lukraak over naar een andere bank, maar bereken eerst of en in hoeverre dit interessant is.

Om te bepalen of herfinancieren interessant is, kijk je eerst naar de huidige hypotheekrente en de rente die je nu betaalt. Zit hier een groot verschil in? Dan is het goed denkbaar dat je kunt besparen op jouw hypotheek. Toch moet je weten dat oversluiten ook kosten met zich meebrengt. De bank waar de lening nu is ondergebracht, kan je namelijk een oversluitboete – ook wel boeterente genoemd – opleggen. Dit gebeurt als de rentevaste periode van jouw hypotheek nog niet is verstreken. De bank ontvangt hierdoor toch het bedrag waar zij recht op hebben als je de lening aflost voor de afgesproken einddatum. Verder krijg je ook nog te maken met kosten voor taxatie, hypotheekadvies en de notaris.

Oude hypotheek aflossen met nieuwe hypotheek
Wanneer je flink kunt besparen door jouw hypotheek over te sluiten, wil je hier vast en zeker niet te lang mee wachten. Probleem is alleen dat veel mensen niet weten hoe ze dit moeten aanpakken. Allereerst is het van belang dat je op zoek gaat naar een nieuwe hypotheek. Je moet namelijk eerst een nieuwe lening afsluiten voordat je onder de oude uit kunt. Heb je een nieuwe hypotheek met een lagere rente afgesloten? Dan kun je dit geld gebruiken om de oude hypotheek af te lossen. De hypotheek is in dat geval overgesloten.

Hypotheekadviseur inschakelen
Uit ervaring weten wij dat veel mensen tegen problemen aanlopen bij een hypotheek oversluiten naar een andere bank. Zo komt het bijvoorbeeld vaak voor dat er een fout gemaakt wordt bij het berekenen. Het gevolg hiervan is dat je straks mogelijk meer betaalt dan je nu doet. Om ervoor te zorgen dat dit leed jou bespaard blijft, kun je het beste een hypotheekadviseur inschakelen. Hij kan voor je bereken of herfinancieren interessant is. Blijkt dit het geval te zijn? Dan kun je hem bovendien vragen om de lening voor je over te sluiten. Dit brengt weliswaar kosten met zich mee, maar je weet zeker dat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.